Wat is een kindbehartiger?

En voor jou? Voor Kinderen

Samenwerken met ons

Over mij en wat ik belangrijk vind

Contact met ons opnemen


En voor jou? Voor kinderen.

Wat kan een Kindbehartiger betekenen voor jou als kind en voor jouw ouders in een scheidingssituatie?

De Kindbehartiger is een professional die er speciaal is voor jou wanneer je ouders uit elkaar gaan of al een tijdje uit elkaar zijn.

De Kindbehartiger is er om te luisteren naar jouw stem. Als kind heb jij eigen gedachten over de scheiding van je ouders. Jij hebt het recht om je gevoelens en wensen te delen. Het is fijn wanneer dit kan met iemand die er voor jou is. Iemand die kennis heeft van wat er bij een scheiding komt kijken. Dit is de rol van de Kindbehartiger.

Je ouders zijn eigenlijk altijd verantwoordelijk voor jou. Omdat de scheiding voor je ouders zelf ook moeilijk is, kan het lastig zijn om goed te luisteren naar jou. Het kan voor jou soms lastig zijn om met je ouders in gesprek te gaan en aan te geven wat je echt wilt. Soms weet je ook niet wat jullie allemaal te wachten staat. Of misschien ben je bang om (één van) je ouders te kwetsen of heb je geen zin om met je ouders te praten. Wij kunnen jou dan helpen.

De ondersteuning van een Kindbehartiger biedt jou:

 • Een luisterend oor en iemand die naast jou staat.
 • Hulp om je wensen helder te krijgen.
 • Hulp om je wensen uit te spreken naar je ouders.
 • Hulp om je wensen uit te spreken naar anderen zoals naar de advocaten van je ouders en de rechter. We leggen je dat allemaal uit.
 • Hulp bij gevoelens die bij een scheiding komen kijken en hoe hiermee om te gaan.
 • Uitleg aan je ouders over de manier waarop zij met elkaar praten en hoe dit is voor jou.

Kies voor het belangen van je kind! Kies voor Praktijk Kinderbelang!

Wanneer kan een kindbehartiger helpen?

Een Kindbehartiger kan op verschillende momenten helpen:

 • Wanneer jij net weet dat je ouders uit elkaar gaan.
 • Wanneer je ouders al een tijdje uit elkaar zijn, maar jij ergens tegenaan loopt of vragen hebt.
 • Wanneer je ouders een juridische procedure starten. Jouw stem verdient dan ook een plek.
 • Als jij bent uitgenodigd voor een kindgesprek bij de rechter, dan kan de Kindbehartiger jou op dit gesprek voorbereiden, met je meegaan en je opwachten. Dat biedt een steun in de rug. Ook kan de Kindbehartiger, wanneer jij niet wilt gaan, je helpen zodat jouw mening wel wordt meegenomen. Dit doen wij via een verslag en advies.
 • Een Kindbehartiger kan ook helpen wanneer een ouder door de scheiding uit beeld is geraakt en het nodig is om het contact weer op te bouwen.
 • Ook jaren na de scheiding kan de Kindbehartiger er voor jou zijn. Soms voel jij je plotseling verdrietig of boos door wat er vroeger is gebeurd en is ondersteuning krijgen fijn. Ook dan is de Kindbehartiger er voor jou.

Bron: Link naar pagina: http://kindbehartiger.nl/voor-kinderen/Even voorstellen...

Kinderen weten altijd te raken, ze kunnen goed verwoorden wat hun wens en behoefte is. Het lukt ze niet altijd om dit met woorden te doen, soms laten ze het zien of merken. Ouders in scheidingssituaties lukt het ook niet altijd om dit te zien, soms is daar een buitenstaander voor nodig.


Wat is een kindbehartiger?

De Kindbehartiger is er als belangenbehartiger en vertrouwenspersoon voor ieder kind in een scheidingssituatie. De Kindbehartiger treedt op door middel van een traject van ondersteuning aan kinderen en hun ouders, als ook aan de voorkant van een juridische procedure om de positie van kinderen een plek te geven en rondom de nazorg.